Smultringer

Type: Smultbakst
Opprinnelse:
USA

Smultringer er småkaker som kokes eller frityrstekes i smult, som er et salveaktig og hvitt fettprodukt fra svin. De er som navnet tilsier, ringformet, og er for mange blant de syv slagene som bakes til jul.

Oppskriften regnes som en slags forløper til doughnuten og er opprinnelig fra USA. I Norge ble den først publisert i Schønberg Erken Store kokebok i 1947, men har vært kjent siden andre halvdel av 1800-tallet. Etter at det ble laget spesielle utstikker bredte smultringene om seg, og på 50-tallet var det den mest populære julekaken av dem alle.

Slik vi kjenner smultringen i dag er den en amerikansk versjon av den beslektede kaken hjortetakk, som er noe fastere og sprøere i konsistensen og som skal ha lengre fartstid i Norge enn det smultringen har.

Smultringer bakes tradisjonelt med bakepulver, mens hjortetakken bakes med hjortetakksalt eller hornsalt, som det også kalles. I dag er det imidlertid mange oppskrifter der hjortetakksaltet også brukes i smultringer.

Har du mer informasjon om opphav eller historien til denne julekaken? Del gjerne med oss i kommentarfeltet!

Andre gode julekaker