Mørke pepperkaker

Type: Stekt i ovn
Opprinnelse: Hellas og Midtøsten

Til forskjell fra lyse pepperkaker har de mørke gjerne en litt mindre søt smak, men til gjengjeld mer fylde, som følge av en annen krydder- og ingredienssammensetning i deigen.

Pepperkaken skal ha kommet til Norge på 1600-tallet. De har har sin opprinnelse i Hellas og Midtøsten og finnes i et utall europeiske varianter.

I Norge begynte de å finne sin sprø og tynne form på 1600-tallet, mens de andre steder i Europa har forblitt myke og brødaktige.

Kakene har fått navnet etter krydderet pepper, men det er mange pepperkakeoppskrifter som ikke inneholder pepper. De får sin karakteristiske smak av en eller flere av krydderne kanel, nellik, ingefær og kardemomme.

Pepperkakebaking er svært populært blant barn i førjulstiden. Kakene lages som oftest ved å stikke ut figurer i utkjevlet deig med ulike former. De ferdigstekte kakene pyntes så med melis i ulike farger og med snop, som for eksempel non-stop og seigmenn.

I mange hjem lages det også pepperkakehus. Da skjærer man til husets ulike deler i utkjevlet deig, steker disse og setter dem sammen til et hus. Deretter pyntes gjerne huset med melis i ulike farger og forskjellige typer godteri. Dette er en tysk tradisjon som har utspring i brødrene Grims eventyr om Hans og Grete.

Hvert år i desember bygges verdens største «pepperkakeby» i Bergen, midt på Torgallmenningen. Verdens største pepperkakehus ble laget i Minnesota, USA i 2006 – det målte 3,9 x 10,8 meter og 18,3 meters høyde og ble bygget av 1700 personer.

Har du mer informasjon om opphav eller historien til denne julekaken? Del gjerne med oss i kommentarfeltet!

Andre gode julekaker