Krumkaker

Type: Stekt i jern
Opprinnelse: Ukjent

Krumkakene er blant våre mest populære julekaker. En undersøkelse som Respons Analyse gjennomførte for Melange i 2015 viste at 41 prosent av de spurte mener krumkaker er den viktigste julekaken, og at det i alle landsdeler bortsett fra på Sørlandet er favoritten.

Krumkaker stekes i egne krumkakejern, som kan ligne noe på vaffeljern, men de blir i motsetning til vafler bare omtrent 1,5 millimeter tykke. Tidligere brukte man noe de kalte stangjern over åpen ild, mens man senere tok i bruk vendejern på vedkomfyren. Dagens krumkakejern har gjerne den funksjonen at de kan varmes opp elektrisk.

Navnet kommer av at man krummer kakene til en kremmerhusform når de er ferdig stekt og fortsatt varme og myke. Da kan de enkelt formes. Mange velger å rulle dem, mens andre former dem til en skål.

Mange foretrekker å servere krumkaker med multer eller multekrem

Har du mer informasjon om opphav eller historien til denne julekaken? Del gjerne med oss i kommentarfeltet!

Andre gode julekaker