Krabbelurer

Type: Smultbakst
Opprinnelse: Trolig Sør-Europa

Krabbelurer er kaker stekt eller kokt i smult, og er nok en av de mindre kjente julekakene. Oppskriften stammer fra en reklamebrosjyre for Melange margarin som ble laget i 1920-årene, og var en kjent og kjær julekake på 40- og 50-tallet. De smaker litt som vafler, og er i utgangspunktet like enkle å lage.

Kaken har trolig fått navnet sitt fordi fasongen gjerne er litt usymmetrisk og rar. Tidligere ble krabbelurer også kalt rokkelurer.

En fjern slektning til krabbelurene er churros, som er veldig populært i Spania og andre spansktalende land. Kakene kan fryses og tines opp i en liten gryte så de ikke blir tørre, men smaker aller best når de er helt ferske og nytes med et lett melisdryss over.

Har du mer informasjon om opphav eller historien til denne julekaken? Del gjerne med oss i kommentarfeltet!

 • Lisbeth Sandaker Hernes

  hvor finner man oppskrift på disse?

  • Melange

   Hei Lisbeth. Vi har hatt noen tekniske problemer, slik at den del av oppskriftene hadde falt ut. Men nå skal det fungere, slik at du kan finne oppskriften på krabbelurer ved å trykke på knappen «Gå til oppskrift» over. God baking og god jul!

 • Jorid Langskjær

  Ja…fant mors oppskriftbok, Rokkelurer, men VI sa alltid Krabbelurer , og jeg har laget det, kjempegode, som før.

  • Melange

   Slik er det gjerne med mange av julekakene – at de har ulike navn avhengig av hvor i landet man befinner seg. Gøy at du fant oppskriftsboken til moren din. God jul, Jorid!

 • AKPED

  Krabbelurar – det laga søster mi ein gong for lenge sidan, eg var vel ca. 10 år gammal. Eg var ikkje glad i smultbakst, men dei varme krabbelurane smakte himmelsk, og eg åt altfor mange. Eg blei utruleg KVALM, og sidan har eg ikkje hatt lyst på smultbakst trass i at det er ca. 50 år sidan dette skjedde.

Andre gode julekaker