Fattigmann

Type: Smultbakst
Opprinnelse: Trolig Italia eller Frankrike

Fattigmann (også kalt fattigmannsbakkels) blir i likhet med smultringer, hjortetakk, krabbelurer og rosettbakkels tradisjonelt frityrstekt i smult. I dag bruker vi derimot Flott matfett, som er uten smak og lukt.

Denne kaken kom trolig til Norden på slutten av 1700-tallet eller begynnelsen av 1800-tallet.

Med tyskinspirerte navn som «klejner» i Danmark, «klenät» i Sverige og «kleinur» i Island, ble den på norsk hetende «fattigmann» – noe misvisende da ingrediensene både var dyre og eksklusive på den tiden. En påstand er at man ble blakk av å bake disse.

I Frankrike kalles kaken «merveille» som betyr «vidunderlig», og i Italia omtales den som «cenci fritti» som betyr «frityrkokte filler». Det er fra sistnevnte land man antar at kaken stammer fra.

Har du mer informasjon om opphav eller historien til denne julekaken? Del gjerne med oss i kommentarfeltet!

Andre gode julekaker