Bordstabelbakkels

Type: Stekt i ovn
Opprinnelse: Norge

Bordstabelbakkels er en av de få tradisjonelle julekakene som faktisk har norsk opprinnelse. De avlange kakene har en stripe mandelmasse som pynter opp, og skal stables fint når de serveres.

Bakkels er i utgangspunktet en betegnelse på mindre bakverk som gjerne blir stekt i smult, mens bordstabelbakkelsene kjevles ut og stekes i ovn. Den tidligere betegnelsen bakels refererer til et bakverk laget av mel, sukker, egg, fløte og vann, ofte stekt i spesielle jern med vakre mønstre – gjerne med navn og årstall.

Som flere andre av de norske julekakene stammer oppskriften fra Hanna Winsnes sin Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen fra 1845. Hun anrettet de avlange kakene i en trekantform.

Har du mer informasjon om opphav eller historien til denne julekaken? Del gjerne med oss i kommentarfeltet!

Andre gode julekaker