Avletter

Type: Stekt i jern
Opprinnelse: Ukjent

Avletter er tynne, sprø kaker stekt i avlettjern, som har fint og særegent mønster. Røren lages av fløte, rømme, vann, rugmel og hvetemel med ørlite salt.

Disse småkakene er typisk for Gudbrandsdalen og ser litt ut som krumkaker før de er bøyd, men de skal helst være helt lyse når de er stekt. Avletter er det samme som jønnbrød nordover i Østerdalen.

Mange velger i dag å steke avletter og rømmebrød i samme jern som krumkaker.

Har du mer informasjon om opphav eller historien til denne julekaken? Del gjerne med oss i kommentarfeltet!

  • Melange

    Test.

  • lunner

    Denne kaken kommer fra Ottadalen.
    Det blir brukt mest hvetemel og byggmel.
    Rug er ikke førstevalg i jordbruket som dyrker mest bygg. Norges beste korn.

    • Melange

      Tusen takk for informasjonen, lunner.

Andre gode julekaker