Ti tips til vellykket julebakst

Å bake julekaker er ikke hokus pokus, men noen ting er det lurt å ha i mente før man begynner. Med disse ti enkle tipsene blir julebaksten vellykket.

  1. Les gjennom hele oppskriften og finn frem alle ingrediensene før du starter. Følg oppskriften nøye.
  2. Du får det beste resultatet når alle ingrediensene har romtemperatur.
  3. Kaker bakt med Melange er meget holdbare, noe som gjør at julebaksten kan gjøres unna før det store julerushet starter.
  4. Rør deigene raskt sammen. Arbeides deigen for mye kan den lett bli seig, og det ferdige resultatet ikke som forventet.
  5. Pass på at sukkeret du bruker er fint. Grovt sukker vil ikke løse seg opp og deigen vil bli vanskelig å jobbe med.
  6. Sett på ovnen og still inn steketemperaturen ca. 15 minutter før stekingen skal starte. Regn med en viss unøyaktighet når det gjelder temperaturen i stekeovnen, så pass på hele tiden.
  7. Deiger som skal trilles eller kjevles bør stå kaldt noen timer før de bakes ut. Over natten kan bli for lenge.
  8. Spar litt av den oppgitte mengden mel til utbakingen. Det er lettere å tilsette litt mer mel, enn at deigen blir for fast.
  9. Deiger der Melange og sukker skal røres hvitt, blir fine og porøse og egner seg godt til trillede kaker, mens deiger der Melange er smeltet eller smuldret i melet, blir mer kompakte og egner seg derfor best til kjevlede kaker.
  10. Småkaker må settes på kalde stekebrett, ellers vil kakene flyte ut. Bruk silikonmatte på stekebrettet – det er enklere og lettere enn bakepapir.