Verdt å vite om ingredienser

De vanligste ingrediensene i småkaker er mel, margarin, sukker og egg. I tillegg kommer væske, bakepulver, natron eller hornsalt, samt krydder, nøtter og frukter.

Mel
Stort sett brukes siktet hvetemel, men finbakstmel av hvete gir en bedre konsistens og struktur til kakene. Hvetemel bør alltid oppbevares tørt og ha romtemperatur ved bruk. Vær alltid forsiktig med melet til å begynne med. Når deigen har hvilt en stund, vil melet ha svellet og konsistensen forandret seg. Jo mindre mel, desto bedre blir kakene.

Margarin
Melange er på mange måter den beste margarinen til småkaker. Melange har en konsistens og sammensetning som gjør at deigen blir lett å arbeide med enten den skal kjevles eller trilles. Står det i oppskriften at margarin og sukker skal røres hvitt, skal Melange ha romtemperatur. Bruk en ikke for stor bolle og en håndmikser når Melange og sukker skal røres hvitt. Dersom margarinen skal smuldres i melet skal Melange ha kjøleskapstemperatur. Til smuldring er det fint å bruke en food processor. Melange alene er relativt nøytral i smaken og fremhever dermed råvarenes smak i kakene.

Sukker
De aller fleste kaker inneholder sukker. Pass på at sukkeret er fint. Grovt sukker vil ikke løse seg opp og deigen vil bli vanskelig å arbeide med. Brunt sukker, sirup og honning kan også brukes for å sette ekstra smak på småkakene.

Egg
Egg bidrar i stor grad til god konsistens og smak på kakene. Egg er også et hevemiddel som gjør kakene lette. Små egg inneholder forholdsvis mer plomme enn større egg. Bruk middels store egg som veier 55-60 gram.