Vekt og mål

Det er viktig å være nøyaktig når man baker, da får man de beste resultatene. Her er noen tips, samt en enkel oversikt over hvordan de forskjellige målene henger sammen.

  • Mindre enheter måles raskere og mer nøyaktig i desiliter og måleskjeer enn på vekt.
  • Bruk standardiserte målesett som består av desilitermål, spiseskje, teskje og kryddermål.
  • Ved store porsjoner vil det også være nødvendig med hel – og halvlitermål.
  • Alle mål skal være strøkne, altså uten topper.

Vekt: Norge, som de fleste andre land i Europa, benytter seg av det metriske system:

  • 1 kilo = 1000 gram = 2,2 pund =35,3 unser

Volum: I Norge bruker vi vanligvis liter og desiliter.

  • 1 dl = 1 l = 2,1 US pints = 1,75 UK pints = 34 fluid ounces

Andre enheter:

  • 1 “stick” med smør (brukes innimellom i amerikanske oppskrifter) = 113 gram
  • 1 kopp = 2,4 dl
  • 1 knivsodd: Det du får plass til på tuppen av en kniv, altså ikke spesielt mye.