Smultbakst er julebakst

Smultbakst ble tidligere bare bakt til jul, for da var smultet ferskt og fint etter at man hadde slaktet julegrisen. Smultringer og annen smultbakst er ikke så vanskelig å lage som mange tror, og smaker veldig godt.

Smultringer, hjortetakk og fattigmann er kanskje de julekakene som sammen med jønnbrød (kaker stekt i jern i grua) har lengst tradisjon her i landet. De ble bakt før vi fikk noe så moderne som stekeovner.

I dag har man tilgang til matfett året rundt, og mange føler seg tryggere på å bruke stekeovnen enn å steke i matfett eller olje. Det er det ingen grunn til. Flott matfett er et rent fett uten lukt og smak. Det bruser ikke, og spruter ikke, og er dermed trygt og sikkert å bruke. Kakene får en lekker og smakfull overflate.

Selv om Flott matfett er luktfritt, kan det lukte litt når det oser av røren som stekes i det varme fettet. Da er det lurt å sette frem en liten skål med eddik, som fjerner det aller meste av lukten.

Smultbakst er best når den er helt fersk, men kan også fryses. Hvis man luner fryst smultbakst i en kjele med lokk, blir de som ferske.

Hvis man ikke føler seg helt klar til å prøve seg på smultringene, kan man i stedet bake krabbelurer. Som navnet nærmest antyder, er ikke fasongen her så viktig, man har rett og slett bare en skje med røre i gryta og steker til kakene blir gyldne. De blåser seg opp når de stekes, og kan nesten minne om munker, som stekes i jern.

Når man har bakt med smult, venter man til fettet er kaldt og har stivnet. Deretter kan det has over i en pose eller kartong, som kan kastes i søpla. Ikke hell fett ut i vasken, det kan tette rørene.