Pepperkakene har fått nytt liv

For mange er pepperkaker en viktig del av julekosen. En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Melange viser at det er Norges mest populære julekake. Kanskje fordi en ny farsott rir over landet - nå spiser vi pepperkakene med blåmuggost og syltetøy!

I Julebakeriet til Melange som har vært åpent i Stortingsgata 4 har bestemor Arnhild Fjose eksperimentert både med deig og med ulike typer syltetøy tilpasset ost. Sammen med Ina-Janine Johnsen bak bloggen Mat på bordet ble det eksperimentert med den klassiske pepperkakeoppskriften, og med en rekke smakskombinasjoner.

– Det var utsolgt for Kraftkar over hele Oslo, så da ble det Stilton, sier Arnhild Fjose, som var svært fornøyd med resultatet. Til osten lage hun en improvisert eplekompott.

Andre oster som passer godt til pepperkakene er Gorgonzola og Roquefort.

Øk mengden krydder
For å få en mer smaksrik deig tilpasset ost anbefales det å doble eller tredoble krydderet da dette vil gi en kraftigere smak. Man kan til og med tilsette litt pepper i pepperkakene, forteller Arnhild.

– Opprinnelig er det faktisk ikke pepper i pepperkakedeig, men jeg synes det er godt å tilsette litt ferskt, rødt pepper. Kanskje kunne det fungert med chili? Det må jeg forsøke en gang, sier bestemoren som har bakt i Julebakeriet hele uka.

Andre kryddere man kan ta tilsette er nellik, litt ekstra ingefær, anis eller fersk vanilje fra stang.

Syltetøy er lett å lage
– Syltetøy på blåmuggost er en særdeles god kombinasjon, og det er ganske enkelt å lage fra bunnen. Start med å varme opp litt rom, cognac eller annet du har tro på. Det tar et minutt eller to til den er ferdig kokt inn. Tilsett litt ordentlig syltetøy, og eventuelt frukt som passer, og vips – så er det klart til servering. Forholdet mellom smakstilsetning og syltetøy er 1 til 4, forteller Arnhild.

– Til slutt toppes det hele med ristede pekannøtter eller valnøtter. Kombinasjonen av salt og søtt gir en herlig smaksopplevelse, synes Arnhild, som likevel har en oppfordring til det norske folk:

– Her er det bare å eksperimentere med både deig, ost og syltetøy. Det verste som kan skje er at det ikke blir ekstremt godt, men bare kjempegodt!

Julebakeriet_2016-33

Lyst til å prøve deg? Her er tre ulike oppskrifter som du kan bruke som utgangspunkt:
Lyse pepperkaker
Mørke pepperkaker
Glutenfrie pepperkaker