Den gamle håndskrevne oppskriftsboken

Mange behandler den gamle oppskriftsboken som har gått i arv som om det som står i den var hugget i stein. Men alt forandrer seg, også ingredienser og råvarer vi bruker til julebaksten. Flere oppskrifter kan derfor bli bedre dersom vi tør å gi dem en liten oppdatering – slik våre bestemødre var flinke til.

Ingredienser forandrer seg. Både mel, margarin og sukker har fått bedre kvalitet. Krydder derimot kan variere stort, kardemomme for eksempel er svakere i dag enn på Liv Kongstens oldemors tid da kardemommekjerner ble støtt i morter. Det vil si at man i dag kanskje må ha i litt mer for å få den samme gode smaken.

Lettmelken kom ikke i salg i butikkene før i 1984, så hvis det står melk i en gammel oppskrift er det sannsynligvis helmelk det er snakk om, men det betyr ikke at du ikke kan eksperimentere litt.

I noen oppskrifter står det også at man skal vaske smøret, og det høres kanskje så spesielt ut at mange skremmes vekk fra å prøve. Realiteten er at vasking av smør/margarin er noe det ikke er behov for. Tidligere var nemlig både smør og margarin langt saltere enn det er i dag, og vaskingen er en prosess for å få ut saltet. Salt bindes til vannet i smør og margarin, og ved vasking reduserte man saltinnholdet og fikk et produkt som egnet seg langt bedre i søt bakst hvor fettinnholdet var forholdsvis høyt. Men det er ikke nødvendig nå lenger.

Til slutt er det viktig å huske at oppskrifter varierer fra bygd til bygd og fra familie til familie. Variasjoner har altså alltid eksistert, så vi skal ikke være redde for å prøve oss litt frem.