De 57 sortene

Hvis du virkelig vil erte på deg husmødre, så gjennomfører du kåringer av de nasjonale syv sortene. Det finnes nemlig ikke syv sorter som alle kan enes om.

Vi nordmenn setter stor pris på julekaker, og antagelig er det ikke noe annet land i verden som tar julekaketradisjonen mer alvorlig enn Norge.

Dog er det ikke slik at det finnes syv sorter vi alle vil sette høyest. Liv Kongsten, julekakeekspert og mangeårig assistent til Ingrid Espelid Hovig i Fjernsynskjøkkenet på NRK, har samlet på kokebøker og oppskriftshefter fra hele Norge i mange, mange år. Da hun forsøkte å lage en liste over de mest vanlige endte hun ikke på syv, men 57.

For juletradisjoner skapes om igjen og om igjen for hver generasjon, og endrer seg hele tiden. Når to unge mennesker finner hverandre tar de med tradisjoner fra hver sin familie og lager sine egne nye. Før i tiden var det ikke så vanlig at man møtte noen som bodde langt fra det stedet en selv var fra, og da endret tradisjonene seg saktere. Nå går det utrolig fort. Vi reiser mer, opplever mer og har lettere for å få nye impulser. Det påvirker også tradisjonene våre, og det er da man for eksempel ser at unge vil ha cookies og andre litt mindre tradisjonelle norske sorter til jul.

Hjemme hos Liv får alle velge sin favoritt. Dermed blir det fort 14 slag før de kommer i mål med baksten. Liv synes ikke det gjør noe, for det er sånn det skal være hjemme hos dem. Men hvis man ikke er så mange, og ikke har lyst til å bake så mye, så lager man bare færre sorter.

Liv synes det er viktig å videreføre julekaketradisjonen ved å la de yngste i familien få være med på julebakingen. Det er hyggelig før jul å møtes på kjøkkenet og bake sammen. Det er der julestemning skapes, og det er der den viktigste tradisjonen bevares.

Om-Liv